In deze blog vertel ik je hoe een effectieve, overzichtelijke en visueel aantrekkelijke planning voor jouw online communicatie – zoals blogs en social media – maakt én tijd kunt besparen door de juiste online tools in te zetten.  En tool nummer 4. is echt een juweeltje! In mijn vorige blog heb ik je laten zien dat door ‘anders te kijken naar jouw content kalender’ het maken van een content planning – en het ook echt gaan doen – een stuk makkelijker wordt.  Heb je deze blog gemist? Dan raad ik je aan om deze alsnog te lezen én de video te bekijken. Want in de video laat ik jou zien hoe je een bij jezelf mind shift kunt veroorzaken. Zodat jij veel meer gevoel krijhgt bij het opzetten van jouw planning. Omdat je je realiseert hoeveel moois je te delen hebt.

Wat is de toegevoegde waarde van een content kalender?

Het maken van een planning voor jouw blog, zorgt ervoor dat jouw blogonderwerpen goed aansluiten op jouw marketing activiteiten. Denk aan promoties rondom jouw workshops of reguliere aanbod, zoals coachings sessies, 1-op-1 dagen, workshops, e-books of het laten groeien van jouw e-mail adressen bestand. Als je een content kalender maakt ben je in staat om:

 1. in te haken op de actualiteit
 2. het overzicht te behouden: in een oogopslag zie je wat wanneer geschreven en gepubliceerd wordt
 3. relevante blogseries te bedenken, in te plannen en te creeren
 4. van denken naar doen te gaan
 5. consequent te bloggen en op een relevante manier zichtbaar te zijn

Daarnaast helpt het jou met het consequent delen van jouw expertise en het opbouwen van vertrouwen. Eigenlijk net als in het echte leven, nietwaar? Als jij zegt dat je iets doet en het dan niet doet? Hoe vaak overkomt jou dat in het normale leven? Waarschijnlijk een stuk minder vaak…omdat je daar niet van houdt. Je houdt er ook niet van als iemamnd anders jou iets toezegt en hetvervolgens zijn of haar afspraken niet nakomt. Hetzelfde geldt voor bloggen, mailen en zichtbaar zijn online. Als je iets belooft, kom je jouw belofte na. En als je dit niet doet, vertrouwen mensen je niet en zullen ze minder snel geneigd zijn om met jou te willen werken.

Creer jouw content kalender 

Je kunt een content kalender op papier, in Excel of in een online tools zoals Trello of een handige ‘plugin’ voor je website opstellen:

1. Lang leve Excel

Begin je net, dan is een Excel template een prima manier om jouw content planning in te maken. Besluiten om te nemen voordat je jouw kalender daadwerkelijk invult:

 • Hoe vaak ga ik een mailing versturen?
 • Op welke dag publiceer ik mijn blog?
 • Op welke dag en tijd deel ik mijn blog via mail en social media?
 • Hoe vaak wil ik de blog delen en via welk social media?

Aan de slag! Maak om te beginnen deze kolommen (van links naar rechts) aan:

 • kolom A: Maand
 • kolom B: Dag ( je wilt inzicht hebben op welke dag je post)
 • kolom C: Publicatiedatum
 • kolom D: Bijzondere dagen (feestdagen/lustrum/Moederdag/Dag van de Arbeid)
 • kolom E: Blogonderwerp/titel
 • kolom F: Omschrijving/ extra informatie
 • kolom G: In mailing: ja/nee

Vul het schema in, et whalla, je hebt jouw content kalender klaar! Nu is het een kwestie van je aan jouw planning houden.

2. Trello (gratis)

Wat de Editorial plugin doet kun je ook zelf creeren met behulp van Trello. Trello is een online tool voor visueel ingestelde types, zoals ik. Het is eigenlijk een heel mooi kaartensysteem. Je maakt kolommen aan en kunt onder de kolommen diverse kaartjes hangen. Elk kaartje is een aparte blogtitel. Je kunt elk kaartje een kleurcode meegeven en binnen elk kaartje kun je documenten ‘attachen’, notities toevoegen, bronnen, beeldmateriaal. Trello_Blogging_Editorial_Calendar_-_dashboard_view En ook voor deze tool geldt, je kunt ook iemand anders (assistent, medeblogger, gastblogger) toegang geven. Het schrijven van jouw blog kun je alleen niet in Trello doen. Bekijk de uitgebreide video uitleg. Je kunt ook een kalender lay out kiezen, zodat je jouw planning op een overzichtelijke manier kunt bekijken. Jammer is alleen dat je deze planning (nog niet) met jouw Outlook, Google agenda of jouw website kunt integreren. Trello_blogging_editorial_calendar_-_calendar_view

3. De wordpress plugin Editorial calendar (gratis)

Met de plugin Editorial Calendar integreer je jouw blog kalender direct in jouw website. En het helpt jou om consequent een blog te schrijven, iets dat niet iedereen lukt. En, met behulp van deze plugin zie je in één oogopslag wanneer jouw volgende blogpost gepubliceerd wordt. De opmaak ziet er als een ‘gewone’ kalender uit, iets dat ik heel fijn vind. Fijn is dat je de blogonderwerpen gemakkelijk naar een andere datum kunt slepen, als je besluit dat je jouw kalender wilt veranderen. En als je op de titel klikt, kom je meteen in de blog zelf. En kun je dus meteen gaan schrijven en/of wijzigingen doorvoeren. Een fijne tool, aanrader

Top functionaliteiten:

1. zie in een oogopslag al jouw blogtitels zien en wanneer ze worden gepubliceerd

2. makkelijk versleepbare titels om jouw publicatiedatum snel te wijzigen.

3. meerdere mensen kunnen blogs toevoegen, bijvoorbeeld ook jouw (virtual) assistant.   

 

4. My Secret Tool (betaald)

Deze wordpress plugin CoSchedule is een toppertje! Coschedule heeft wel iets heeeeeel gaafs. Je kunt jouw blog namelijk een aantal keer vanzelf laten publiceren op social media. Of jij nu de enige bent die content creëert of dat je met een team van 10 of meer auteurs werkt. En dat verklaart  meteen waarom deze tool niet gratis is, maar 10 dollar per maand per website. Maar dat betaalt zich ook direct terug. Wat is er dan zo bijzonder aan CoSchedule? CoSchedule maakt het mogelijk om:

 1. Het heeft een ingebouwd proces dat jouw blogpost automatisch meerdere keren op social media post. Handig!
 2. Een visuele manier om jouw blogs en social media content te plannen.
 3. Je kunt met meerdere mensen samenwerken, taken toewijzen en communiceren: medebloggers of  een assistent(e)
 4. Je bespaart tijd, want het is een alles-in-één publicatie oplossing. Je hoeft dus niet een aparte tool ernaats te gebruiken.
 5. Je bent zichtbaarder online en je trekt meer bezoekers naar jouw website en nieuwsbrief (en dat is het doel!)

Dus terwijl jij met jouw klant in gesprek bent, een nieuwe blog schrijft, iets leuks aan het doen bent of aan het strand ligt….zorgt deze tool ervoor dat jij consequent zichtbaar bent online. 

En ja, uiteraard heeft deze tool ook een kalender view. En als je jouw blog verplaatst, dan schuiven jouw social media posts vanzelf mee. 

Blog more, schedule more social media messages, get more traffic and save time while doing it. 

Wat vind jij lastig als het gaat om zichtbaar zijn online? Reageer hieronder. Deel deze blog via de social media knoppen en inspireer een ander.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This