Sharing is caring
bloggen is net tennissen contentSinds een half jaar heb ik elke donderdagavond tennisles. Met 5 dames. De één ken ik wat langer dan de ander. We zijn aan elkaar gewaagd en hebben dezelfde humor. Al 15 jaar riep ik dat ik weer wilde gaan spelen. Nou ja ‘weer’ spelen, ik heb ooit twee zomers wat lesjes gehad toen ik nog een puber was. Het is heerlijk!

En  wat je wel niet kunt leren in 6 maanden tijd, ongelooflijk. De grap is…wat ik tijdens het tennissen leer, geldt net zo goed voor bloggen.

Keep moving

Les 1: Sta niet stil. Hiermee doel ik op het eeuwige ‘dansen’ op de baan. Voorop je voet. Door continue in beweging te blijven kun je sneller reageren. Ben je voorbereid op de split-step en de return. Gelukkig ben ik gek op dansen. Maar zonder muziek blijft het toch altijd een beetje ‘stille-disco-dansen’ zoals je op de Parade kunt doen. Alles went. Als ik mijzelf erop betrap dat ik stil sta, motiveer ik mijzelf om toch weer in beweging te komen.

Stilstaan op content gebied (lees: geen blogs schrijven) levert mij niks op. Ja, een heleboel frustratie en schuldgevoel. Het gevoel dat ik het niet goed doe. En dat heeft niet alleen impact op mijn humeur. Nee, het maakt mij ONZICHTBAAR!

Persen werkt niet

Les 2: Ontspannen is de sleutel. Herken je dit, de ene dag raak je elke bal ‘spot on’, de andere dag sta je als een natte krant te spelen. Niks sweetspot. Wat is dat toch? Ik kan het natuurlijk op het materiaal gooien, maar dat is niet mijn stijl. De oorzaak ligt meestal in het wel of niet ‘ontspannen’ zijn. Want altijd als ik té eager of té gespannen ben, dan raak ik geen bal. Ik zit dan te veel in mijn hoofd en ben vooral met de ander – aan de nadere kant van het net – en het eindresultaat bezig.

Les 3: Kijk naar de bal. Als ik NIET naar de bal kijk is dit een teken dat ik NIET bezig ben met wat er NU gebeurt. Ik kijk namelijk al naar het einddoel, het punt waar de bal terecht moet komen. Met als resultaat dat ik geen één bal lekker raak, aaggrrrr! Teveel je best doen – persen noem ik dat – werkt gewoon niet.

[Tweet “Bloggen is net tennissen. Ontdek de 3 overeenkomsten.”]

Wanneer ik niet naar de bal kijk, sla ik OF mis OF een bagger-bal. En dat gebeurt als ik mij niet concentreer. Dan ben ik puur gefocust op het resultaat. Als jouw gedachten vooral bij de toekomst zijn, denk maar niet dat je dan tot schrijven komt. Of dat het schrijfproces soepel verloopt.

De juiste schrijf modus

Als ik merk dat ik ballen niet goed raak, dan pas ik de tips van mijn tennisleraar toe: ik blijf bewegen en probeer te ontspannen. Ik laat mijn linkerarm los hangen en doe hetzelfde met mijn kaken en mond. Het ziet er niet uit – ik weet het – maar het werkt meteen. Want op het moment dat ik ontspan, gebeurt er iets met mij. Ik concentreer me, zet mijn ‘dansje’ in, let op mijn houding, kijk goed naar de bal en ‘hop!’ ik raak de ballen weer lekker. Op de welbekende sweetspot in mijn racket. Ik dans over de baan en de bal ook.

Het enige wat ik dan nog mis is een lekkere ‘beat’. Want als ik schrijf, luister ik ook graag naar muziek. Snelle nummers, die mij energie geven. Dit helpt mij te ontspannen. Het brengt mij in de juiste schrijfmodus. Want als ik naar mijn favoriete nummers luister, dan gaat mijn adem naar mijn buik en ontspan ik.

Boggen of bloggen?

Hoe makkelijk schrijf jij een blog als je gaat forceren, gaat persen? “Ik moet een blog schrijven”. Stiekem is het een ‘ding’ geworden. Je verkrampt en je creativiteit verdwijnt als sneeuw voor de zon. Dat eerste briljante idee (b)lijkt plots toch niet zo’n goed onderwerp te zijn. Voor je het weet dwalen jouw gedachten af en zit je heel enthousiast jouw mailbox op te schonen of gluur je heel eventjes (jaja) op Facebook. Boggen noem ik dat – Blog Ontwijkend Gedrag.

Begin met schrijven

Natuurlijk is het belangrijk dat je veel schrijfuren maakt. Soms is er een externe inspirator voor nodig of simpelweg een groep gelijkgestemden die hetzelfde wil als jij: more focus, more flow en more fun!

Wat ook heel goed helpt is jezelf simpelweg een schop onder je kont geven en gewoon gaan schrijven. Begin gewoon. Alleen door te beginnen maak je voortgang. En je herkent meteen wanneer ‘het gevoel’ er wel weer is. Dan stromen de woorden als vanzelf je hoofd, pen of vingers uit. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. I know 😉

Vind jouw blog sweetspot

Wil jij met volle aandacht bloggen, begin ontspannen. Net als een tennisles. Sla de bal rustig over het net. En als je na een tijdje de bal goed raakt, is het alsof het vanzelf gaat. Op dat moment heb je jouw schrijf-sweetspot te pakken (nee, niet zweetspot, ik heb het niet over zweetplekken). Hou dat gevoel vast. Voor je het weet zit je in een flow… en is het game, set and match!

Met bloggen gaat het dus net als met tennissen. Het begint met het reserveren van tijd in jouw agenda. Net zoals jij tijd vrij maakt om te tennissen (te hardlopen, te ‘yoga-en’ of te zwemmen). Het belangrijkste is: kom en blijf in beweging, maar forceer niks. Ontspan en concentreer je. Ik weet dat je het kunt. En diep vanbinnen, weet  jij dat ook!

Wat houdt jou tegen om te gaan schrijven? Wat zou jou helpen om te beginnen met bloggen?

Reageer onder deze blog. Ik ben nieuwsgierig! 

2 Reacties

  1. Miriam

    He Florien, leuk verhaal, ik ben op een gegeven moment ook maar gewoon begonnen: zie mijn site hierboven! Groetjes, Miriam

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sharing is caring