Sharing is caring
find your flow roundHeb jij ook wel eens van die dagen dat er niks uit je handen komt? Nou ik wel. Achteraf gezien gebeurt dat als ik te veel druk ergens op zet. Dan blokkeer ik en gaat alles zo traag als dikke stront.

Gelukkig heb ik er een oplossing voor gevonden. Ontdek hoe jij jouw blokkades met één gedachte kunt doorbreken.

 

 

 

 

Feeling stuck

Een paar weken geleden zat ik helemaal vast. Ik moest van alles van mijzelf en zette de druk er nog eens extra op. Met als gevolg dat ik steeds moeier en chagrijniger werd en er steeds minder uit mijn handen kwam. Of niks lukte, aaaggrr#@#!

Ik had zelfs een ‘writers block’… Haha, om je rot te lachen. Nou, op dat moment vond ik het helemaal niet zo leuk.

Moed of moet?

De verlossing kwam toen ik durfde te denken: Fock it. Ik moet helemaal niks!

Gebeurt er iets heeeeeeeel ergs als ik morgen gewoon een WTF-dag neem?

Nee. Nou, bij deze is het dan officieel: Fock it.

Ik neem een vrije dag en ga alleen maar leuke dingen doen.

Ik bofte wel, want die ochtend gingen de kindjes bij opa en oma logeren. Nadat ik ze had weggebracht – en een dikke knuffel had gegeven – stapte ik in de auto om terug naar huis te rijden.

Op het moment dat ik de autosleutel omdraaide dacht ik. “Wat doe je nou? Je bent vlakbij het strand. Rij nu niet meteen naar huis. Ga naar het strand! Dan kun je meteen een kijkje nemen bij dat gave strandhuisproject dat daar gebouwd wordt. Kun je ervaren hoe die plek is…en misschien wel de modelwoning bekijken.”

Dus reed ik in de richting van Oud-dorp. Richting ‘mijn’ droomhuis, met het strand 20 meter voor de deur.

Na even zoeken vond ik de plek en parkeerde mijn auto. Ik bofte, het hek was open, dit betekende dat ik ook echt van dichtbij mij toekomstige ‘beach house’ kon bekijken. My lucky day!

Terwijl ik naar het strand liep, snoof ik de lucht op van bos na een regenbuitje, gemixt met de geur van het water. Het rook naar vakantie in Frankrijk, toen ik klein was. Op het Grevelingen strand aangekomen viel mijn mond open.

Wat was het hier mooi! Prachtige wolken, wijds uitzicht, zand, water, schelpjes…en 2 kano’s. Twee broers die hier ‘even gingen lunchen’.

 

foto strand oud-dorp 

Ik maakte even een praatje met de kano-broers in surfpakken en vroeg of zij wisten of er iemand in ‘mijn’ droomhuis was.

“Ja, er zijn mensen. Wij werden net nog door de makelaar weggestuurd toen we het terras op waren gelopen” zei de oudste van de twee.

“Nou ja, dan wacht ik wel even”.

Ik deed mijn ogen dicht. Ik voelde me helemaal op mijn plek. Ontspannen. Geen stress, geen moeten, geen blokkades, geen ‘writers block’.

Na een minuut of 10 werd ik onrustig. Ik had niet alle tijd van de wereld, want ik moest om 2 uur weer terug zijn voor een doktersafspraak.

Ik was hier nu toch en wilde het huis wél zien!

Stoute schoenen

Het enige dat ik kon doen was ‘mijn stoute schoenen’ aantrekken. Zo gezegd, zo gedaan. Hop daar ging ik.

Een hippe hipster met baard stak zijn hoofd om de deur en probeerde mij af te wimpelen met de woorden:

“Nee, u moet echt even een afspraak met de makelaar maken”.

“Oh, wie bent u dan?”

“Ik ben de stylist”.

“Ah.”

Na een halve minuut kletsen zei hij, “Nou ja, je mag wel even kijken hoor”.

Vervolgens stak ik mijn hoofd naar binnen om aan zijn klanten te vragen ‘Vindt u het erg als ik even kijk?”

“Nee hoor geen probleem” zeiden de man en vrouw die helemaal opgingen in hun nieuwe interieur en alle moeilijke keuzes die ze die dag moesten maken…

Stilletjes glipte ik alle kamers in en uit. Er zat een fantastische eetkeuken in, een huiskamer mét houtkachel en een heel coole relax- en slaapruimte bovenin.

Het terras en het uitzicht waren fantastisch.

strand terras uitzicht

Ik bedankte mijn vriend de stylist en liep het strandje weer op. Ik voelde mij goed, energized… super vrolijk. Blij dat ik ook echt daar had gestaan, op de plek die ik al een paar keer in mijn hoofd had voorgesteld.

Ik was ook een beetje melig, en ik moest om mijn eigen brutaliteit lachen… wetende dat mijn moeder stiekem zachtjes met mij mee grinnikte. Want ja, van wie zou ik dat nu geleerd hebben?” Met een beetje charme en een beleefd praatje kom je heel ver”. Ik heb het haar heel vaak voor zien doen. Thanks mam!

Terug bij de auto zette ik de autoradio een paar tandjes harder en reed zingend weg.  Ik voelde mij top. Na een minuut of 5 belde ik mijn lief om hem over de plek – en mijn enorm bijdehante actie – te vertellen.

Schrijf op wat je voelt

Die avond was ik alleen thuis. Ik ging in mijn hoofd nog een keertje terug naar die middag. Ik haalde de geuren terug, ik voelde de zon op mijn armen, ik zag de wolken… ik stond weer op het terras.

Dit keer met een glas witte wijn in mijn hand, te kijken naar mijn kinderen die – iets groter al (fast forward?) – op het strand aan het spelen waren. Dit voelde heerlijk. The good life!

Ik besloot om mijn ervaring op te schrijven, om dit gevoel langer vast te kunnen houden.Op de bank zittend typte ik met één vinger het hele verhaal in mijn notitie app op mijn telefoon.

En terwijl ik schreef gebeurde er iets. Ik werd emotioneel. Ik werd verdrietig. Ik schreef en schreef en schreef, terwijl de tranen over mijn wangen liepen. Blijkbaar had ik de laatste tijd toch wat dingen weggestopt.

De tekst die ik die avond schreef deel ik volgende week, in het vervolgverhaal.

Wat gebeurde die dag nu eigenlijk?

Los van het feit dat ik een fantastische ochtend had, realiseerde ik mij die avond – én de dagen erna – wat er die dag nu werkelijk gebeurd was.

1. Ik gaf mijzelf toestemming(!!): om een pauze in te lassen, afstand te nemen, een dikke vinger op te steken. Door mijzelf een ‘WTF-dag’ te gunnen, doorbrak ik mijn blokkade, die helemaal niks met werk te maken had!

2. Ik had gehoor gegeven aan mijn inwendige stem. Die heel hard had geroepen: “Je moet ernaartoe! Ga naar die plek aan het strand en ontdek of dat inderdaad is wat je wilt.”

Wat leverde bovenstaande acties mij op?

–       Het opzoeken van lucht en ruimte gaf mij letterlijk lucht en ruimte in mijn hoofd.

–       Mijn creativiteit en energie ging weer stromen.

–       Ik zag alles weer ‘crystal clear’.

[Tweet “Feeling stuck? Ontdek hoe je met één gedachte #vastzitten in #flow kunt veranderen. @FlorienVanBB”] 

3 manieren om terug in een flow te komen

Hoe voorkom ik dat ik nu weer vast kom te zitten?

1. Nog sneller aan mijn interne bel trekken.

2. Meer tijd vrijmaken in mijn agenda voor de dingen die ik écht leuk vind. Het strand, lezen in een (business) boek of magazine, een aflevering van Mad Men kijken…

3. Nog vaker ‘Fock it’ denken. Die gedachte alleen al geeft namelijk héél veel lucht.

Wat als een rotdag begon – en eigenlijk al dagen duurde – resulteerde in een wekenlang gevoel van flow. Sinds die ochtend zit ik in een dikke vette flow en voelde ik mij ‘on top of the world’.

En ben ik super productief.

Dat ‘writers block’ dat ik had? Gone! De energie en ideeën stromen weer volop.

Ik schreef deze blog én het vervolg dan ook binnen 60 minuten.

Mooi binnen de tijd die ik mijzelf hiervoor gegeven had 😉

 

Ik zou zeggen. Gun jezelf dus ook af en toe een WTF-moment.  Doe vaker die activiteiten die je leuk vindt of zeg simpelweg tegen jezelf… of die ‘takketaak’: “Fock it!”

Wat voor mij met één gedachte begon, resulteerde in een aaneenschakeling van aha-momenten, het wegvallen van mijn blokkades en een enorme energie boost.

Dat wil jij toch ook?!

 

Volgende week het vervolg…en dan deel ik mijn allergrootste inzicht met jou. Stay tuned!

 

Wat doe jij als je vast zit? Reageer direct onder deze blog.

Wie weet krijg jij spontaan een aha-erlebnis 🙂

 

Terwijl ik dit schreef luisterde ik onder meer naar:

Casanova’ van Ultimate Kaos (ja, echt waar) en ‘Fresh’ van Kool & The Gang en ‘I can see clearly now’ van de enige echte Lee Towers.

9 Reacties

 1. renske

  He Floor, dankje voor dit hart onder de riem! Ik ga ook vaker “fockit” zeggen. Het werkt bevrijdend.

  Antwoord
 2. Dolly

  Wat een mooie blog Florien! Eens in de zoveel tijd moet je echt weer even herinnerd worden aan je dromen en die luikjes openzetten in jezelf. Wat mij helpt is mediteren en af en toe met een grote kop thee op de bank en dan dromen dromen dromen maar de natuur helpt ook en fietsend kom ik ook vaak tot grote inzichten.. Bedankt voor de reminder! 🙂

  Antwoord
  • Florien van Basten Batenburg

   Dolly, dankjewel voor jouw antwoorden. Jaaa, mediteren, thee, natuur…opladen!
   Geniet van jouw New York trip met Simone! Zie ik jou 3 oktober? Hope so 🙂

   Antwoord
 3. vanessa

  Mooi Floor, heel herkenbaar 🙂

  Antwoord
 4. Marielle

  heerlijke blog! Ga zo snel het vervolg lezen maar wilde alvast reageren. 🙂
  Als ik vast zit ga ik even wat anders doen. Even muziek aan en een dansje (dance-break joehoe) of desnoods de was in de machine of ophangen. Soms is zo’n kleine onderbreking wel genoeg. Als ik dan nog vast zit dan weet ik dat ik op een dood spoor zit. Gewoon ophouden dus met het onderwerp waar ik mee bezig ben en een ander schrijfonderwerp kiezen. Of gewoon even mail doen. Of ik ga verzinnen wat we kunnen eten vanavond en maak vast een lijstje. Afstand schept ruimte. En de vrijheid om een wtf dag te nemen die geef ik mezelf ook regelmatig! 🙂

  Antwoord
 5. dirk

  Was op zoek naar ‘flow’ in google en stuitte op je artikel Florien. Wat ik doe als ik me vast voel zitten is schudden, met heel het lichaam, of een klank zingen en visualiseren dat ik weer stroom. Meestal komt het dan weer in beweging. Vroeger vond ik het erg lastig als ik vastzat maar ik zie het nu meer als een waarschuwing dat ik iets heb gedaan of niet gedaan wat me vastzette. Zo is A voelen en B reageren voor mij een typische blokker van energie.

  Groetjes
  Dirk

  Antwoord
  • Florien van Basten Batenburg

   Hoi Dirk,
   Dankjewel voor je reactie en tip. Jaaa, bewegen is dé manier om weer los te komen. Ik houd van dansen om weer los te komen. It’s all about listening to your body 😀

   Groetjes,
   Florien

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sharing is caring