Begin februari 2018 speelde ik s ‘avonds na het eten dit ‘slangenspel’ met mijn oudste, zevenjarige zoon. Een spel dat ik vroeger altijd in mijn studentenhuis speelde. En opeens realiseerde ik mij: “Dit is precies wat ondernemen in werkelijkheid is: een spel met ups en downs!” Ontdek mijn grootse val en hoe ik weer back in business kwam.

Ups & downs

Nou, ik kan je vertellen dat ik de afgelopen jaren al heel wat slangen ben tegengekomen, maar ook al een paar geweldige ladders heb mogen beklimmen.

Om vervolgens weer ‘flat on my face’ te vallen. En weer op  te staan. En vaak was ik zelf mijn grootste slang, haha.

Zoals afgelopen jaar. Toen liep alles als een trein, alleen zorgde ik niet goed genoeg voor mijzelf. Ik sliep te weinig, at niet gezond genoeg, was te zwaar, wilde te veel, had geen duidelijk aanbod en had te veel hooi op mijn vork genomen.

Zo was 2016 was een jaar van geweldige ups: online challenges met 1500 vrouwen, diverse online programma’s gecreëerd en gelanceerd. Mijn lijst groeide als een dolle en oh ja, ik schreef, publiceerde en lanceerde ook nog even mijn tweede boek binnen 3 maanden tijd. En daarnaast een gezin met twee kleine kinderen van drie en zes.

Daarnaast hockeyde en tenniste 2 keer per week en trainde met een personal trainer. Hoezo ‘wanting it all’?

Luister naar je lijf

Mijn lichaam gaf aan dat het teveel was. Op een zondag stond ik op het veld en zakte ik letterlijk door mijn ‘hoeven.’ Ik kon geen stap meer verzetten. Kak!

Op de één of andere manier wist ik meteen dat ik een ‘break’ moest nemen. Niet van een paar weken, maar van een paar maanden. Dus besloot ik om de zomer heel rustig aan te doen.

En ik gaf mijzelf permissie om het gas er even af te halen. Om te reflecteren en om weer fit te worden. Mijn basis stevig neer te zetten, op alle vlakken in mijn leven. Want die pijnlijke voet zorgde ervoor dat ik erg moe was – huge energy sucker – en ik ging er zelfs slechter van slapen.

Keuzes maken

Ik besloot om een coach in de arm te nemen, maakte keuzes die goed voelen en heb ik veranderingen doorgevoerd, zoals:

  • eerder naar bed
  • vaker ‘Ja’ tegen mijzelf en ‘Nee’ tegen een ander zeggen (ook al vind ik dat soms lastig)
  • vaker confrontaties aangaan: ‘I speak my mind & take care of me’

In die 6 a 7 maanden heb ik veel geschreven: 124 dagen. Om de dag. En ja ik heb  het allemaal bewaard, want dat wordt vast nog een keer een boek, ha!

 

Schrijven is voor mij als ademen. Het is een coping system, een clarity tool en mijn grootste passie.

 

Maar in september voelde ik mij nog steeds niet zo ‘fit & fabulous’ als ik had gehoopt. Ook al was ik al naar een fysiotherapeut geweest, mijn energielevels wisselden enorm.

Hoe kon dat nou?

Ik maakte nu nog bewuster keuzes, in plaats van dat ik in de valkuil viel van ‘niet kiezen en dus automatisch voor alles kiezen’ (heb ik ook regelmatig bij het zien van lekker eten, haha).

Roofbouw

“Wat is de oorzaak van mijn voet en stramme spieren vroeg ik mijzelf?” wetende wat het antwoord was: mijn bekken. Ik besloot dus om een gespecialiseerde bekkenfysiotherapeut te zoeken. Want ik wilde wel met een expert werken en niet met zomaar iemand. Zo gezegd zo gedaan.

Wat bleek, ik stond zo scheef als het maar kon.

En mijn spieren hadden jarenlang geleden onder het feit dat ik door het steeds maar doorgaan ademhalingsproblemen had gekregen. Hyperventilatie had mijn spieren verzuurd en verstrakt.

Ik had roofbouw op mijn lijf gepleegd. 

Back in flow

Na hun eerste behandeling merkte ik al snel dat het beter werd. Ik startte in oktober en half december had ik na 2 behandelingen geen pijn meer.

En ik voelde ik dat het weer stroomde. Ook dankzij het smeren van magnesiumolie, een toptip die ik van het internet had geplukt. Een middel dat je spieren ontspant. Blijkbaar had ik een tekort aan magnesium (dat verklaarde meteen ook mijn chocolade cravings). Ik verdiepte mij in voeding, hormonen en de invloed van stress op mijn lichaam.

Stap voor stap kreeg ik mijn energie weer terug. En ik wist hoe ik mijzelf recht kon zetten door oefeningen die ik kreeg. De fysio gaf mij ook de tip om minder ‘high impact’ sporten te doen. Ja ja, I know, het is tijd voor yoga. Maar dit keer was ik er echt klaar voor. Sinds januari ga ik dan ook elke week naar de Yin Yang yoga, and I’m loving it!

Wat ik ook veranderde waren mijn slaapgewoontes. Doordat ik jarenlang te laat naar bed ging, had ik mijzelf simpelweg gesloopt. Ik lig tegenwoordig om 10 uur vaak al op bed.

Afgelopen jaar stond niet voor niets in het teken van zachtheid.

Yin energie. Vrouwelijke energie. En toen ik mij beter begon te voelen verschoof mijn focus naar woorden als slaap, simplify, self-reliant en samen. Met selfcare nog steeds hoog in het vaandel.

Heb je je auto wel eens laten uitlijnen? Dat is precies wat er met mij gebeurde bij die fysiotherapeut. Ik stond uit het lood en werd weer recht gezet. En doordat ik weer ‘aligned’ was, stroomde het weer. De flow kwam terug. Mijn Yin was in balans met mijn Yang, en hierdoor kwam er steeds meer synergie terug in mijn leven. En wat ik die maanden alleen maar voor mijzelf had gedaan – schrijven – begon ik weer te delen. Eerst in Facebook groepen en nu weer full pull via social media, mails en blogs.

Rising strong

Dus ja, ik was gevallen en ben weer opgestaan. ‘Rising strong’ zoals Brené Brown dat in haar gelijknamige (geweldige!) boek noemt.

Het afgelopen jaar voelde voor mij dus als staan op vakje 84 – met de finish in zicht – en een enorme duikvlucht via de slang naar vakje 11. Terug naar bijna af.

Het was pittig. Confronterend. Pijnlijk.

Maar het beste wat mij tot nu toe is overkomen. Want ik heb weer nieuwe keuzes gemaakt: over hoe ik wil leven en hoe mijn bedrijf er dan uit moet zien. En dat ik het dit keer anders ga doen.

Focussen op dat wat werkt, simplify en blijven leren van de beste. Dat laatste heb ik altijd gedaan 😀

 

‘Ruin is a gift’ – Elizabeth Gilbert (Eat, Pray, Love)

 

Ik zie het ondernemen dan ook als een spel. Een spel op een bord met slangen en ladders.

Ondernemen is een spel

Alleen is het leven en ondernemen geen geluksspel, maar een spel van keuzes hoe je omgaat met de ladders en slangen die op je weg komen.

Leer jij van je dieptepunten? Laat je je tegenhouden of pak je je kans?

Beide zijn van invloed op hoe snel (en of) je vakje 100 oftewel jouw droomdoel bereikt. En nee, ik heb het niet over winnen. Iedereen speelt zijn of haar eigen spel, on their own terms. Dit geldt natuurlijk voor alles in het leven.

Deze vragen komen bij mij naar boven:

  • Heb je net een ladder beklommen en voel je je ‘on top of the world’?
  • Sta je op het punt om een ladder te beklimmen?
  • Heb je net een ‘nasty slide’ genomen op zo’n ‘sh*tty snake’ en het gevoel dat je weer helemaal opnieuw moet beginnen?
  • Waar staat vakje 100 voor jou voor?
  • Wat of wie is jouw grootste slang (of ben je dat zelf)?

Always remember: it’s a game!

Zo houd je het licht en leuk. In plaats van zwaar en moeilijk. En die slangen, die komen toch wel.

Het gaat erom wat je ervan leert en dat je stap voor stap door blijft gaan.

Want uiteindelijk bereik je altijd vakje nummer 100. Als je weet hoe dat eruit ziet en je gestaag stappen op het speelbord blijft zetten.

Ik ben benieuwd waar jij je op het bord bevindt. Op welk vakje sta je nu en waar staat vakje 100 voor jou voor? Reageer hieronder en deel deze blog met andere ondernemers.   

 

Ik schreef deze blog while listening to the album ‘Ladies & Gentlemen’ van George Michael. 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This