focus on the goodEen jaar of 4 gelden had ik een idee. Een concept met de naam ‘…in a jar’. Een concept store, perfect voor op stations of als shop-in-shop bij de bijenkorf en V&D. Ik besprak het idee met een vriendin van mij die een echte ‘retail tijger’ is. Zij vond het een heel interessant idee met potentie. En toch besloot ik het niet uit te voeren, omdat het niet mijn droom is om een ‘retail queen’ te worden. Wel om creatieve oplossingen en concepten te bedenken en anderen hier mee te helpen en te inspireren.

Vandaag komt dit concept alsnog tot leven… via de Happiness Jar Challenge!

Mooie herinneringen

Ik kon die potten maar niet loslaten. Ik heb er iets mee. Grote glazen potten, het liefst echte oude kruidenierspotten. Ik weet wel waarom: I love retail, food en lifestyle producten. Wij hadden vroeger 3 grote glazen potten in huis staan. Van die handgemaakte potten van 40 cm hoog. Met een prachtige glazen stolp. Ideaal om gedroogde pasta in te bewaren of kattenbrokjes. En als mijn moeder met de pot schudde, dan kwamen de katten meteen aangesneld. Zooo gezellig!

Deze potten staan nu bij mij thuis op mijn kast. Gewoon mooi te wezen. Ik had er nog niet echt een bestemming voor gevonden. Tot een paar maanden geleden….

Happiness in a jar

happiness jar coloured roundIk had die dag een plaatje dat mij intrigeerde op Pinterest gepind. Omdat ik er een artikel of blog over wilde schrijven. En ik kwam de foto vorige week weer tegen en toen kreeg ik een heel tof idee. Om in 2015 een Happiness Jar Project op te starten: ‘Happiness in a jar’. Zo zie je maar, heb ik alsnog mijn idee waargemaakt en is de cirkel weer rond 😀

Een Happiness Jar…vol happy thoughts in de vorm van vrolijk gekleurde papiertjes + een heleboel positieve effecten!

Whoooooaaa!!
happiness jar challenge 700

Wat is een Happiness Jar?

Het eerste Happiness Jar Project is geinspireerd door Elizabeth Gilbert, de schrijfster van Eat, Love, Pray (een heerlijk boek en een prachtige film). Een Happiness Jar is een simpele, effectieve, visuele manier om jezelf dagelijks te herinneren aan al het goede van die dag; ook al was een een dag vol uitdagingen, tegenslagen en hobbels.

Het idee is dat je elke dag de tijd neemt om stil te staan bij de dingen die je nu in jouw leven hebt, waar je blij mee bent of dankbaar voor bent. Of je nu een topdag of een rotdag hebt gehad. Misschien juist wel als je een rotdag hebt gehad.

Tip: schrijf vooral jouw gedachten en gevoelens op, want die vertellen jou het meest over jouw dag.

“Change your thoughts, change your life” 😀

Stap 1. Denk dagelijks aan iets waardoor jij je heel goed voelde

670px-Keep-a-Happiness-Jar-Step-1Energie, vrolijk, creatief, blij, machtig, niet te stoppen, krachtig, ‘on top of the world’…

Wees eerlijk naar jezelf, de simpele dingen waar je blij van wordt zijn vaak de meest ‘happy moments’. Jij mag weten wat je opschrijft, er zijn geen regels. Behalve dan dat je niet te veel na moet denken en vooral je gevoel mag volgen 😀

 • Negeer jouw innerlijke criticus, overtuigingen wat happiness ZOU MOETEN zijn. Laat regels los. Er zijn geen strikte regels die ervoor zorgen dat het werkt. Er zijn geen regels – I love having no rules!. De Happiness Jar is geen moeilijk ritueel, het is er speciaal voor jou.
 • Als je andere dingen in jouw Happiness Jar wilt doen, zoals een ‘lucky charm’ een kaartje of ander aandenken dat jou aan een blij moment herinnert, ga je gang. Het is jouw Happiness Jar, het is jouw feestje!

Een variant op dit concept is om te focussen op happy moments in jouw relaties, met jouw lief of jouw gezin. Zo kun je als koppel, elke dag of op een vaste dag van de week, opschrijven wat je zo leuk vindt aan de ander en de briefjes dan in dezelfde pot doen.

670px-Keep-a-Happiness-Jar-Step-2Stap 2. Schrijf het op een papiertje

Vind papiertjes die geschikt zijn om korte berichtjes op te schrijven, denk aan memobaaldjes, papieren linten (voor muizentrappetjes), gekleurde losse papiertjes, stukjes krantenpapier, foto’s uit een tijdschrift, een bierviltje, bedenk het maar.

Stap 3. Doe elke dag een briefje in de Happiness Jar

Tuurlijk, je hebt het druk en soms lukt het niet. Dus als je een keer een dag mist, pak de draad zo snel mogelijk weer op.670px-Keep-a-Happiness-Jar-Step-3

Tips om het niet te vergeten:

 • Doe het op een vast tijdstip, bijvoorbeeld direct na het avondeten.
 • Zet de Happiness Jar in beeld, zodat je het niet vergeet!

Stap 4. Lees de briefjes als het even tegen zit

Dit is het mooiste deel van het hebben van een Happiness Jar. Op het moment dat je het idee hebt dat er geen happiness in jouw leven is, pak dan een paar berichtjes uit de pot en lees deze door. Deze happiness herinneringen zijn op zulke momenten een mentale, morele boost! Want al deze happy momenten uit JOUW verleden geven jou namelijk het vertrouwen dat er meer van die mooie momenten zullen komen. En ze herinneren jou eraan dat je onderweg momenten van geluk vindt. Dat geluk niet het einddoel is.

670px-Keep-a-Happiness-Jar-Step-4Begin met nog vaker positief te denken en schrijf elke dag ten minste 3 dingen op die jou blij maken of energie geven. En dat mogen ook dingen zijn waar je dankbaar voor bent, zoals je gezondheid, lieve vrienden, je gezin, die heerlijke lunch, mooie muziek waar je blij van werd, een goed gesprek, iets moois dat je buiten hebt gezien…bedenk het maar. Het is jouw feestje!

Waarom meedoen?

Pas als je tevreden (= content) bent, kun je ‘momenten van happiness’ ook echt ervaren. En happiness is de sleutel tot succes. Want als je tevreden bent en doet wat je het liefste doet, dan weet je dat het een succes wordt.

success-is-not-the-key-to-happiness

[Tweet “Succes is not the key to happiness. Happiness is the key to success – Buddha”]

De Happiness Jar helpt jou bij het veranderen van jouw gedachten en het nog positiever in het leven staan.

5 positieve effecten van de Happiness Jar Challenge

Deze challenge helpt jou:

 1. jouw positiviteitsgevoel te verhogen en je relaties te verbeteren,
 2. te ontdekken wat jou energiegevers zijn, zodat je vaker gaat doen ‘what you love’ 😀
 3. dankbaarheid in jouw leven te integreren door te waarderen wat je NU allemaal al hebt
 4. maakt je op lange termijn gelukkiger en minder gevoelig voor depressie -> volgens Martin Seligman in zijn boek Flourish,
 5. bij het vinden van de sleutel tot succes: schrijven is een krachtige manier om je op positiviteit en groei te richten.

Als je het ten minste 21 dagen volhoudt, heb je een nieuwe gewoonte ontwikkeld. En na 66 dagen, is het een automatisme geworden die jouw leven en relaties positief zal veranderen.

[Tweet “It is not happy people who are thankful. It is thankful people who are happy.”]

thankful

Uiteraard is het doel om het hele jaar en jouw hele leven vol te houden. Want hoe vaker je stil staat bij positieve dingen en deze benoemt, hoe groter de impact op jouw leven zal zijn. Het opschrijven en delen versterkt dit effect alleen nog maar meer!

happiness is a way of life 750

[Tweet “Happiness is not a destination, it’s a way of life”]

Doe mee

 • Meld je aan, dan ontvang je 5 januari een link naar de Facebook Pagina
 • Op deze Facebook pagina kun je zo vaak als je wilt (foto’s van) jouw Happy thoughts delen.
 • Gedurende 21 dagen ontvang je van mij berichten en mails met inspirerende happiness tips, quotes, foto’s, ideeen en gewoontes. Kortom, ik zorg ervoor dat jij het volhoudt 😀

Wanneer begint het?

Maandagavond 5 januari gaan we om 20:00 uur van start.

Gedurende 21 dagen gaan we samen dagelijks ten minste één ‘happy thought’ noteren. Verander jouw gedachten, verander jouw leven!

Ik nodig jou uit om ook mee te doen:

Vul jouw naam en mailadres hieronder in pink-curved-arrow 80

[magicactionbox id=”2100″]

Ik zou het heel leuk vinden als jouw vriendin(nen), moeder, zus, broer of collega’s voor 5 januari 2015 op deze leuke challenge wilt attenderen. En ik weet zeker dat zij ook erg blij met jouw bericht zullen zijn. Sharing is caring 😀

2015 wordt jouw gelukkigste jaar ooit!

Heb jij nu meteen al een ‘happy thought of feeling’? Reageer onder deze blog!

Tijdens het schrijven luisterde ik naar Sunlight van The Magician en Give It 2 Me van Madonna.

bron & beeldmateriaal bron

2 Reacties

 1. Ydol

  Niet origineel volgens mij en behoudens de typefouten een mooi initiatief en dito begin van 2015!

  Antwoord
  • Florien van Basten Batenburg

   Hoi Lody,
   Dankjewel voor jouw opmerking over de typefoutjes, ik heb ze eruit gevist 😀
   Op naar een positief & impactvol 2015!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.